STK Budućnost

Fk Buducnost Logo

Saša Milačić – Predsjednik
Vesko Petričević – Sekretar

Broj registrovanih igrača za sezonu 2018/19: 26

Jovan Radulović “Budućnost”

STK “BUDUĆNOST” – PODGORICA 1953

Stonoteniski klub “Budućnost” Podgorica, osnovan je 1953.godine. Jedan je od najuspješnijih sportskih kolektiva u Podgorici i Crnoj Gori. Kroz  više od 6 decenija svog postojanja, STK “Budućnost” dao je veliki broj uspješnih stonotenisera, stručnih trenera, republičkih i međunarodnih sudija, zaslužnih stonoteniskih radnika. “Budućnost” je jedan od tri najstarija stonoteniska kluba koji su 1955.godine osnovali Stonoteniski Savez Crne Gore.

budućnost u medijma 1976
Prvi seniorski prvak Republike Crne Gore u stonom tenisu bio je igrač “Budućnosti” Jovan Radulović, 1954.godine. Nakon toga, do današnjih dana ovaj klub je iznjedrio mnogobrojne šampione u pojedinačnoj, dubl i ekipnoj konkurenciji ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

Iako je klub osnovan kao muški, te prve medalje donose muškarci,  prvi zapaženi rezultati van Crne Gore dolaze u žesnkoj konkurenciji. 1965. godine Titograđanke Ana Miročević I Draška-Cica Veljić osvajaju bronzanu medalju u dublu na prvenstvu SFR Jugoslavije.Tri decenije kasnije, u periodu SR Jugosavije igračice “Budućnosti” postaju državne šampionke u seniorskoj konkurenciji 1999-2000.godine (Marta Poljak, Biljana Golić, Neda Milačić I Ivana Đalović). Iste sezone juniorke “Budućnosti” postaju vice šampionke SR Jugoslavije u ekipnoj konkurenciji (Neda Milačić, Ivana Đalović, Mirela Čekić).

Budućnost u medijma 1976.godine
19.Decembra 2000.te godina Opština Podgorica proglašava žensku ekipu STK “Budućnosti” za najuspješniju sportsku ekipu Podgorice, što plave dame opravdavaju još jednom odbranom titule šampiona SRJ u narednoj sezoni 2000/2001. Nakon osnivanja samostalne crnogorske stonoteniske lige 2003/2004 dame “Budućnosti” postaju neprikosnovene i  različite generacije Podgoričanki osvajaju u narednom periodu 14 titula šampiona što je rekord u istoriji crnogorske stonoteniske lige. Dame “Budućnosti” izvode crnogorski stoni tenis u evropsku ligu šampiona, prvo kao predstavnice SR Jugoslavije a zatim ulaze u anale crnogorskog sporta kao prvi crnogorski klub koji je predstavljao Crnu Goru u ligi šampiona 2003/2004 godine, dvije godine prije referenduma o samostalnosti (Španija, 2004.god). Nakon toga, do danas u više navrata predstavljaju našu zemlju evropskom ETTU Kupu. I dalje su aktuelne državne šampionke.  Prve ženske medalje koje je Crna Gora nakon sticanja nezavisnosti osvojila na zvaničnom balkanskom šampionatu za mlade donijele su našoj zemlji igračice “Budućnosti” : Snežane Ćulafić i Iva Janković 2009.godine. Prve žesnke seniorske međunarodne medalje Crnoj Gori donosi sastav čiji je kapiten igračica “Budućnosti” Neda Milačić – Bogdanović na Igrama malih zemalja 2015.godine.

 

Od sticanja nezavisnosti i stvaranja crnogorske reprezentacije, najveći broj reprezentativaca dolazi iz redova “Budućnosti”. Najmlađu uzrasti osvajaju mnogobrojne medalje na otvorenim turnirima u regionu. Kada je riječ o zvaničnim šampionatima, prva  crnogorska medalja osvojena na Balkanskom šampionatu za mlade 2008.godine, gdje je ekipu predvodio tadašnji igrač “Budućnosti” Irfan Čekić, koji je osvojio i prvu pojedinačnu medalju za Crnu Goru na istom takmičenju.

STK “Budućnost” je dao i broj sudija, od kojih su prve međunarodne crnogorske sudije iz ovoga kluba : Dragan Mijuškovič I Željan Šoć 1980, a zatim Saša Milačić 1981.godine.

15 titula šampionka dama

“Budućnost” je kroz decenije postojanja dala i mnogobrojne trenere i organizovala međunarodne kampove. Posebna karakteristika kluba je rad sa najmlađim kategorijam.  Radi unapređenja I modernizovanja igre “Budućnost” je 90’ih godina prošlog vijeka angažovala kineskog stručnjaka Gao-a Ming Kvana-a koji je dvije godine podučavao u Podgorici. Zatim je početkom 21.vijeka uslijedio desetogodišnji projekat angažovanja bračnog para Huang Xiping I Che Bao Quin koji su utkali svoje znanje I iskustvo kroz generacije podgoričkih igrača koje su podučavali.

STK “Budućnost” na svim takmičenjima, već godinama unazad , učestvuje sa ekipama iz svih kategorija ( 8 ekipa). Tradicija ovoga kluba i kvalitetan kontinuirani igrački kadar ogleda se u činjenici da je najstariji igrač Budućnosti godišnji Milutin Mico Maraš, član kluba još od dalekog osnivanja, i dalje aktivan te i dalje osvaja medalje u konkurenciji veterana.

Adresa: Crnogorskih serdara 47

Telefon: 067 357 753

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

© 2016 - 2023 Stonoteniski Savez Crne Gore